Betegeinknek Az Ön diétája Recepttár Zöldfűszeres sült sertésborda tejszínes gombaszószban

Zöldfűszeres sült sertésborda tejszínes gombaszószban

csm_Herb_roasted_rack_of_pork_with__morel__sauce_dialysis-recipes_03_27f785e78c.jpg

Összetevők(8 adag)

  • 8 bordányi oldalas

A páchoz:

  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 friss zsályalevél
  • 1 ek. friss kakukkfű
  • 2 tk. feketekömény (vagy 1/2 ek. őrölt édeskömény)
  • 1 tk. durvaszemű só
  • 1 tk. frissen őrölt bors

A szószhoz:

  • 30 g szárított kucsmagomba
  • 250 ml víz
  • 175 ml száraz fehérbor
  • 350 ml csirke alaplé
  • 200 ml tejszín (40%-os zsírtartalmú)
  • 1,5 tk. frissen aprított kakukkfű
  • 2 tk. mártás sűrítő
  • Frissen őrölt bors

Tápérték(adagonként)

  • Kalória: 415 kcal
  • Zsír: 27 g
  • Nátrium: 851 mg
  • Szénhidrátok: 5 g
  • Fehérje: 35 g
  • Foszfor: 242 mg
  • Kálium: 463 mg
  • Folyadéktartalom: 169 ml

Elkészítés

A sült finom ízét a zöldfűszeres pác és a kömény adja. A húst hagyjuk egy éjszakáig állni a pácban.

Pác:

Apróra felvágjuk a fűszereket. A hozzávalókat alaposan összekeverjük egy kis tálban. Ezután a húst alaposan bekenjük a páccal. A húst sütőformába vagy tepsibe helyezzük csonttal lefelé, lefedjük, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Sütés előtt két órával kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen.

A rácsot középen elhelyezve 230 fokra előmelegítjük a sütőt.

A húst 20-30 percig sütjük. Ezután levesszük a sütő hőmérsékletét 180 fokra, és további 20-30 percig sütjük az ételt, amíg a hús átsül (a sütési idő a sütőtől és a hús vastagságától függően változhat).

Az elkészült húst kivesszük a sütőből, egy deszkára helyezzük, és fóliával letakarva 15-25 percig pihenni hagyjuk.

Szósz:

Amíg a hús sül, a kucsmagombát meleg vízbe áztatjuk, hogy megpuhuljon (20-30 perc). Majd alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet, finomara aprítjuk és félretesszük. A vizet átszűrjük egy finom szitán, majd félretesszük.

A tepsiből kiöntjük a zsírt, és beleöntjük a bort. A leragadt darabokat fa spatulával vagy fakanállal lazítsuk fel. A hozzávalókat lábasba tesszük, és addig főzzük, míg kb. 75 ml lé marad rajta (3-5 perc). A levet átszűrjük, majd visszaöntjük a lábasba.

Hozzáadjuk a gombát, a vizet, amelyben ázott, a csirke alaplevet, az 175 ml tejszínt, valamint a kakukkfüvet.

Addig főzzük, míg 450-500 ml lé marad az ételen (kb. 15 perc).

A mártás sűrítőt egy kis tálban összekeverjük a maradék szósszal, majd a keveréket hozzáadjuk a szószhoz.

Addig főzzük, amíg a szósz egy kicsit besűrűsödik. Ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük.