Összetevők(8 adag)
- 8 bordányi oldalas
A páchoz:
- 2 ek. olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 friss zsályalevél
- 1 ek. friss kakukkfű
- 2 tk. feketekömény (vagy 1/2 ek. őrölt édeskömény)
- 1 tk. durvaszemű só
- 1 tk. frissen őrölt bors
A szószhoz:
- 30 g szárított kucsmagomba
- 250 ml víz
- 175 ml száraz fehérbor
- 350 ml csirke alaplé
- 200 ml tejszín (40%-os zsírtartalmú)
- 1,5 tk. frissen aprított kakukkfű
- 2 tk. mártás sűrítő
- Só
- Frissen őrölt bors
Tápérték(adagonként)
- Kalória: 415 kcal
- Zsír: 27 g
- Nátrium: 851 mg
- Szénhidrátok: 5 g
- Fehérje: 35 g
- Foszfor: 242 mg
- Kálium: 463 mg
- Folyadéktartalom: 169 ml
Elkészítés
A sült finom ízét a zöldfűszeres pác és a kömény adja. A húst hagyjuk egy éjszakáig állni a pácban.
Pác:
Apróra felvágjuk a fűszereket. A hozzávalókat alaposan összekeverjük egy kis tálban. Ezután a húst alaposan bekenjük a páccal. A húst sütőformába vagy tepsibe helyezzük csonttal lefelé, lefedjük, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Sütés előtt két órával kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen.
A rácsot középen elhelyezve 230 fokra előmelegítjük a sütőt.
A húst 20-30 percig sütjük. Ezután levesszük a sütő hőmérsékletét 180 fokra, és további 20-30 percig sütjük az ételt, amíg a hús átsül (a sütési idő a sütőtől és a hús vastagságától függően változhat).
Az elkészült húst kivesszük a sütőből, egy deszkára helyezzük, és fóliával letakarva 15-25 percig pihenni hagyjuk.
Szósz:
Amíg a hús sül, a kucsmagombát meleg vízbe áztatjuk, hogy megpuhuljon (20-30 perc). Majd alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet, finomara aprítjuk és félretesszük. A vizet átszűrjük egy finom szitán, majd félretesszük.
A tepsiből kiöntjük a zsírt, és beleöntjük a bort. A leragadt darabokat fa spatulával vagy fakanállal lazítsuk fel. A hozzávalókat lábasba tesszük, és addig főzzük, míg kb. 75 ml lé marad rajta (3-5 perc). A levet átszűrjük, majd visszaöntjük a lábasba.
Hozzáadjuk a gombát, a vizet, amelyben ázott, a csirke alaplevet, az 175 ml tejszínt, valamint a kakukkfüvet.
Addig főzzük, míg 450-500 ml lé marad az ételen (kb. 15 perc).
A mártás sűrítőt egy kis tálban összekeverjük a maradék szósszal, majd a keveréket hozzáadjuk a szószhoz.
Addig főzzük, amíg a szósz egy kicsit besűrűsödik. Ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük.