A krónikus vesebetegek táplálkozása
Ha krónikus vesebetegséggel diagnosztizálták, a kiegyensúlyozott táplálkozás sokkal nagyobb szerepet játszik, mint egyéb esetekben, és még a betegség rosszabbodásának késleltetésében is segíthet.
A krónikus vesebetegség korai stádiumaiban az egészséges étrend gabonaféléket, különösen teljes kiőrlésű gabonákat, friss gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz. Ne feledje: szervezetének elegendő energiára van szüksége a megfelelő működéshez.
Az energiaforrás nagy részének szénhidrátokból és zsírokból kell állnia, de ügyeljen arra, hogy csökkentse a telített zsírok és a koleszterin arányát; válasszon inkább telítetlen zsírokat és olajokat (például olívaolajat vagy halat).
Az egyik lényeges étrendbeli változtatás a fehérjebevitel korlátozása lehet. Ez segít megőrizni a vese működőképességét, és csökkenteni a nemkívánatos anyagok mennyiségét a vérben. Különösen gazdag fehérjében a hús, a hal, a csirke, a tojás és a tejtermékek.
Addig, amíg a vizelet mennyisége normális, nem szükséges korlátoznia a folyadékbevitelt. A nátriumbevitelt azonban csökkentenie kell. A só megköti a vizet, így szervezetének több folyadékra van szüksége. A nátrium leginkább a konyhasóban és a kényelmi élelmiszerekben (például felvágottak, konzervek, fagyasztott pizza) található meg, de például a kenyér, a sajt és a sonka is tartalmaz sót. Próbálja meg kiváltani a konyhasót fűszernövényekkel és fűszerekkel, és amikor csak lehet, főzzön friss termékekkel.
Ahogy a krónikus vesebetegség előrehalad, további étrendmódosításokra lehet szükség: A későbbi stádiumok a fehérjebevitel szigorúbb csökkentését igényelik, az alacsony fehérjetartalmú étrendről a nagyon alacsony fehérjetartalmú étrendre való átállással. Végül hasznára válhat az aminosav-/ketosav-pótlás, mivel a fehérjebevitel nem elég magas ahhoz, hogy fedezze szervezete szükségleteit. Nefrológusa vagy dietetikusa tájékoztatni fogja Önt szükségleteiről, és előírja a megfelelő kiegészítőt.

Ahogy észreveszi a vizelet mennyiségének csökkenését vagy boka- és lábduzzanatot, ideje csökkentenie a folyadékbevitelt is. Nefrológusa vagy dietetikusa támogatni fogja Önt a helyes napi folyadékbevitel mennyiségének kiszámításában. Ne feledje: a sós ételtől szomjas lesz!
Mivel a kálium most már gyorsabban fel tud gyűlni szervezetében, a felvételét csökkenteni kell, hogy megelőzze a megemelkedett káliumszintet, amely szívritmuszavarokhoz vezethet.
Nagy mennyiségű káliumot tartalmaznak:
- a gyümölcsök és gyümölcslevek (banán, szárított gyümölcsök, szőlő, avokádó)
- a zöldségek (spenót, burgonya, brokkoli, paradicsom és más, sötétzöld leveles zöldségek)
- a diófélék, mandula
- a teljes kiőrlésű gabonakészítmények
- a tej és tejtermékek
- a sóhelyettesítők
A következő egyszerű tippek segítenek a káliumbevitel csökkentésében:
Ha meghámozza, feldarabolja és néhány órára nagy mennyiségű vízbe áztatja a burgonyát és más zöldségeket, azzal eltávolíthatja a kálium egy részét. Főzés előtt cserélje ki a vizet!
- A főzés csökkenti a gyümölcsök és zöldségek káliumtartalmát. Használjon nagyobb mennyiségű vizet.
- Használjon konzervgyümölcsöt (a folyadék nélkül) vagy fagyasztott gyümölcsöt, zöldséget.
Ha a foszfátszint magas, csökkentenie kell a foszfátban gazdag ételek bevitelét.
Magas foszfáttartalmúak:
- a tej és tejtermékek
- a hús
- a hal
- a teljes kiőrlésű gabonakészítmények
- bab- és lencsefélék
- a diófélék, mandula
- az étcsokoládé/kakaó
- az üdítőitalok (pl. kóla) és a sör
Hasznos lehet bizonyos vitaminok és ásványi anyagok pótlása. Forduljon orvosához vagy dietetikusához, aki megfelelő készítményt ajánl Önnek. Bizonyos vény nélkül kapható készítmények ártalmasak lehetnek a krónikus vesebetegek számára.
Ne feledje: fontos, hogy tápláltsági állapotát rendszeresen ellenőrizzék, különösen a krónikus vesebetegség későbbi stádiumaiban, amikor megnő a fehérje-energia-malnutríció (a hiányos tápláltság egy formája) és a túlzott folyadékbevitel kockázata. Ha bármilyen kérdése lenne, forduljon nefrológusához vagy dietetikusához, és kövesse tanácsaikat.