Összetevők(20 adag)
Pác:
- 300 g mazsola
- 70 g rum
Tészta:
- 500 g búzaliszt
- 42 g élesztő
- 100 ml tej
- 75 g vágott mandula
- 275 g szobahőmérsékletű vaj
- 75 g cukor
- 1 csomag vaníliáscukor
- 5 g só
- 2 csomag citromhéj aroma (vagy frissen reszelt citromhéj)
- 50 g kandírozott citromhéj
- 25 g kandírozott narancshéj
Krém:
- 50 g lágy vaj
- 2 evőkanál cukor
A tetejére:
- 1 csésze porcukor
- 1 teáskanál keményítő
Tápérték(adagonként)
- Kalória: 342 kcal
- Zsír: 16 g
- Nátrium: 104 mg
- Szénhidrátok: 43 g
- Fehérje: 5 g
- Foszfor: 75 mg
- Kálium: 208 mg
- Folyadéktartalom: 18 ml
Elkészítés
A sütés előtt 24 órával:
Áztassa be a mazsolát a rumba, és hagyja állni 24 óráig.
Elkészítés:
Szórja a lisztet egy tálba, és alakítson ki benne mélyedést. A mélyedésbe morzsolja bele az élesztőt, majd öntse hozzá a tejet, és dolgozza össze az egészet lágy tésztává.
Szórja meg a széleken megmaradt liszttel, és hagyja állni 30-90 percig, míg szemmel láthatóan megdagad, és a liszt berepedezik.
Öntsön forró vizet a vágott mandulára, hagyja állni 5 percig, majd szűrje le és tegye félre.
Dolgozza össze a szobahőmérsékletű vajat, a cukrot, a vaníliáscukrot, a sót és a citromlevet a megdagadt tésztával.
Hagyja a tésztát tovább kelni 30 percig. Melegítse elő a sütőt 200 fokra.
Gyúrja össze a tésztával a mandulát, a kandírozott citromhéjat és a kandírozott narancshéjat, és formázza meg a gyümölcskenyeret.
Tegye a gyümölcskenyeret a sütőbe sütőpapírral kibélelt tepsiben, és vegye lejjebb a hőmérsékletet 170 fokra. Süsse 60 percig.
Ha szükséges, sütés közben állítson a hőmérsékleten. A gyümölcskenyér ne legyen se túl világos, se túl sötét, mert ez azt jelenti, hogy vagy túl száraz, vagy nem sült meg teljesen.
Kenje rá a lágy vajat a gyümölcskenyérre, és szórja meg cukorral. Ne mozdítsa meg a gyümölcskenyeret, mert még nagyon törékeny. Hagyja a tepsiben lévő gyümölcskenyeret a kihűlt sütőben éjszakára.
Másnap szórja meg a porcukor és a keményítő keverékével. Tegye a kész gyümölcskenyeret átlátszó zacskóba, és hagyja állni legalább 3 napig, de inkább egy hétig.