Betegeinknek Az Ön diétája Recepttár Vajas gyümölcskenyér (stollen)

Vajas gyümölcskenyér (stollen)

csm_butter_stollen_cake_02_4e03e41808.jpg

Összetevők(20 adag)

Pác:

  • 300 g mazsola
  • 70 g rum

Tészta:

  • 500 g búzaliszt
  • 42 g élesztő
  • 100 ml tej
  • 75 g vágott mandula
  • 275 g szobahőmérsékletű vaj
  • 75 g cukor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 5 g só
  • 2 csomag citromhéj aroma (vagy frissen reszelt citromhéj)
  • 50 g kandírozott citromhéj
  • 25 g kandírozott narancshéj

Krém:

  • 50 g lágy vaj
  • 2 evőkanál cukor

A tetejére:

  • 1 csésze porcukor
  • 1 teáskanál keményítő

Tápérték(adagonként)

  • Kalória: 342 kcal
  • Zsír: 16 g
  • Nátrium: 104 mg
  • Szénhidrátok: 43 g
  • Fehérje: 5 g
  • Foszfor: 75 mg
  • Kálium: 208 mg
  • Folyadéktartalom: 18 ml

Elkészítés

A sütés előtt 24 órával:

Áztassa be a mazsolát a rumba, és hagyja állni 24 óráig.

Elkészítés:

Szórja a lisztet egy tálba, és alakítson ki benne mélyedést. A mélyedésbe morzsolja bele az élesztőt, majd öntse hozzá a tejet, és dolgozza össze az egészet lágy tésztává.
Szórja meg a széleken megmaradt liszttel, és hagyja állni 30-90 percig, míg szemmel láthatóan megdagad, és a liszt berepedezik.
Öntsön forró vizet a vágott mandulára, hagyja állni 5 percig, majd szűrje le és tegye félre.
Dolgozza össze a szobahőmérsékletű vajat, a cukrot, a vaníliáscukrot, a sót és a citromlevet a megdagadt tésztával.
Hagyja a tésztát tovább kelni 30 percig. Melegítse elő a sütőt 200 fokra.
Gyúrja össze a tésztával a mandulát, a kandírozott citromhéjat és a kandírozott narancshéjat, és formázza meg a gyümölcskenyeret.
Tegye a gyümölcskenyeret a sütőbe sütőpapírral kibélelt tepsiben, és vegye lejjebb a hőmérsékletet 170 fokra. Süsse 60 percig.
Ha szükséges, sütés közben állítson a hőmérsékleten. A gyümölcskenyér ne legyen se túl világos, se túl sötét, mert ez azt jelenti, hogy vagy túl száraz, vagy nem sült meg teljesen.
Kenje rá a lágy vajat a gyümölcskenyérre, és szórja meg cukorral. Ne mozdítsa meg a gyümölcskenyeret, mert még nagyon törékeny. Hagyja a tepsiben lévő gyümölcskenyeret a kihűlt sütőben éjszakára.
Másnap szórja meg a porcukor és a keményítő keverékével. Tegye a kész gyümölcskenyeret átlátszó zacskóba, és hagyja állni legalább 3 napig, de inkább egy hétig.

Táplálkozási tanácsok

Ha csökkenteni akarja a gyümölcskenyér káliumtartalmát, hagyja ki belőle a mazsolát és a kandírozott citrom- és narancshéjat, vagy csökkentse azok mennyiségét.