Összetevők(20 adag)
Szezámmagos-lenmagos rudacskák:
- 21 g friss élesztő (½ kocka)
- 1/2 evőkanál méz
- 400 ml víz
- 2 evőkanál hidegen sajtolt repceolaj
- 500 g tönkölyliszt
- fokhagymás kenyérhez való fűszerek
- tengeri só
- 30 ml tejszín (30%-os zsírtartalmú)
- 1-1 evőkanál szezámmag és lenmag
Medvehagymás vaj:
- 100 g vaj
- 20 g medvehagyma (esetleg fokhagyma vagy frissen vágott zöldfűszerek)
- 1 evőkanál citromlé
- só, bors
Tápérték(adagonként)
- Kalória: 145 kcal
- Zsír: 6 g
- Nátrium: 31 mg
- Szénhidrátok: 18 g
- Fehérje: 4 g
- Foszfor: 43 mg
- Kálium: 56 mg
- Folyadéktartalom: 27 ml
Elkészítés
Szezámmagos-lenmagos rudacskák:
Nyomja szét az élesztőt, és a mézzel együtt keverje el langyos vízben, majd adja hozzá a repceolajat, a kenyér fűszerkeveréket, a tönkölybúzát és a tengeri sót, és gyúrja a masszát 10 percig. A tészta legyen egy kicsit ragadós állagú.
Várja meg, míg a tészta kétszeresére dagad. Ezután még egyszer gyúrja át, és formáljon kis rudacskákat, amelyeket ecsettel kenjen meg tejszínnel, majd szórja meg őket szezámmaggal és lenmaggal. Hagyja, hogy a rudacskák tovább dagadjanak, majd süsse őket 25-30 percig 200 fokon, alsó-felső sütéssel.
Medvehagymás vaj:
Keverje habosra a vajat. A vastagabb szálak eltávolítása után vágja fel apróra a medvehagymát. Kézi mixerrel vagy villával keverje össze a vajat, a citromlevet és a fűszereket. Keverés közben adja hozzá a medvehagymát. A medvehagymás vajat tegye kisméretű műanyag edénybe, vagy készítsen belőle rudacskát, amelyet csomagoljon be alufóliába. A becsomagolt medvehagymás vaj néhány napig eláll a hűtőben.