Betegeinknek Az Ön diétája Recepttár Szezámmagos-lenmagos rudacskák medvehagymás vajjal

Szezámmagos-lenmagos rudacskák medvehagymás vajjal

csm_96_sesame_roll_1024_iStock_27468326Large_12_611154a23e.jpg

Összetevők(20 adag)

Szezámmagos-lenmagos rudacskák:

  • 21 g friss élesztő (½ kocka)
  • 1/2 evőkanál méz
  • 400 ml víz
  • 2 evőkanál hidegen sajtolt repceolaj
  • 500 g tönkölyliszt
  • fokhagymás kenyérhez való fűszerek
  • tengeri só
  • 30 ml tejszín (30%-os zsírtartalmú)
  • 1-1 evőkanál szezámmag és lenmag

Medvehagymás vaj:

  • 100 g vaj
  • 20 g medvehagyma (esetleg fokhagyma vagy frissen vágott zöldfűszerek)
  • 1 evőkanál citromlé
  • só, bors

Tápérték(adagonként)

  • Kalória: 145 kcal
  • Zsír: 6 g
  • Nátrium: 31 mg
  • Szénhidrátok: 18 g
  • Fehérje: 4 g
  • Foszfor: 43 mg
  • Kálium: 56 mg
  • Folyadéktartalom: 27 ml

Elkészítés

Szezámmagos-lenmagos rudacskák:
Nyomja szét az élesztőt, és a mézzel együtt keverje el langyos vízben, majd adja hozzá a repceolajat, a kenyér fűszerkeveréket, a tönkölybúzát és a tengeri sót, és gyúrja a masszát 10 percig. A tészta legyen egy kicsit ragadós állagú.

Várja meg, míg a tészta kétszeresére dagad. Ezután még egyszer gyúrja át, és formáljon kis rudacskákat, amelyeket ecsettel kenjen meg tejszínnel, majd szórja meg őket szezámmaggal és lenmaggal. Hagyja, hogy a rudacskák tovább dagadjanak, majd süsse őket 25-30 percig 200 fokon, alsó-felső sütéssel.

Medvehagymás vaj:
Keverje habosra a vajat. A vastagabb szálak eltávolítása után vágja fel apróra a medvehagymát. Kézi mixerrel vagy villával keverje össze a vajat, a citromlevet és a fűszereket. Keverés közben adja hozzá a medvehagymát. A medvehagymás vajat tegye kisméretű műanyag edénybe, vagy készítsen belőle rudacskát, amelyet csomagoljon be alufóliába. A becsomagolt medvehagymás vaj néhány napig eláll a hűtőben.

Táplálkozási tanácsok

A medvehagymás vaj nem csak kenyérre kenve finom, de a sült húsokhoz és szószként a burgonyához és a tésztához is kiválóan illik.