Betegeinknek Az Ön diétája Recepttár Sült cikória lazacfilével

Sült cikória lazacfilével

csm_Fried_Belgian_endive_with_salmon_fillet_winter-recipe_03_b94b7695f0.jpg

Összetevők(2 adag)

  • 2 db bőrös lazacfilé (kb. 150 g fejenként)
  • 2 db cikória
  • 3 ek. olívaolaj
  • bors
  • Citromlé (ízlés szerint)

Tápérték(adagonként)

  • Kalória: 453 kcal
  • Zsír: 35 g
  • Nátrium: 248 mg
  • Szénhidrátok: 4 g
  • Fehérje: 32 g
  • Foszfor: 383 mg
  • Kálium: 845 mg
  • Folyadéktartalom: 214 ml

Elkészítés

A cikóriát megtisztítjuk és hosszában felnegyedeljük. Ha szükséges, kivágjuk a közepéből a kemény szárat.

A negyedeket egy serpenyőben, 1 ek. olívaolajon, alacsony hőfokon addig pirítjuk, amíg aranybarnák nem lesznek, és meg nem puhulnak valamennyire.

A lazacot enyhén megsózzuk és megborsozzuk, majd egy másik serpenyőben bőrével lefelé fordítva, kevés olajon megpirítjuk. Ezután alacsonyabbra vesszük a hőfokot.

A filéket vastagságuktól függő idő alatt készre sütjük anélkül, hogy megfordítanánk azokat. Így a bőr felőli részen ropogós kéreg keletkezik, a másik oldal pedig éppen csak enyhén átfő. A hal így szaftos marad, a közepe pedig ideális esetben enyhén áttetsző lesz.

Egy tányéron elrendezünk négy cikórianegyedet és egy lazacfilét, majd ízlés szerint egy csepp olívaolajat locsolunk a cikóriára, és egy kis citromlevet a lazacra.

Hidegen és melegen is tálalhatjuk. Jó étvágyat!

Táplálkozási tanácsok

Ha sütés előtt beáztatjuk a cikóriát, csökkenthetjük annak káliumtartalmát. Mielőtt a serpenyőbe tennénk, hagyjuk megszáradni, vagy törölgessük a szárazra! Miután a tányérra helyeztük, ízlés szerint balzsamecettel is ízesíthetjük őket. A balzsamecet enyhén édeskés íze tökéletesen kiegészíti ezt a fogást.