Összetevők(2 adag)
- 2 db bőrös lazacfilé (kb. 150 g fejenként)
- 2 db cikória
- 3 ek. olívaolaj
- só
- bors
- Citromlé (ízlés szerint)
Tápérték(adagonként)
- Kalória: 453 kcal
- Zsír: 35 g
- Nátrium: 248 mg
- Szénhidrátok: 4 g
- Fehérje: 32 g
- Foszfor: 383 mg
- Kálium: 845 mg
- Folyadéktartalom: 214 ml
Elkészítés
A cikóriát megtisztítjuk és hosszában felnegyedeljük. Ha szükséges, kivágjuk a közepéből a kemény szárat.
A negyedeket egy serpenyőben, 1 ek. olívaolajon, alacsony hőfokon addig pirítjuk, amíg aranybarnák nem lesznek, és meg nem puhulnak valamennyire.
A lazacot enyhén megsózzuk és megborsozzuk, majd egy másik serpenyőben bőrével lefelé fordítva, kevés olajon megpirítjuk. Ezután alacsonyabbra vesszük a hőfokot.
A filéket vastagságuktól függő idő alatt készre sütjük anélkül, hogy megfordítanánk azokat. Így a bőr felőli részen ropogós kéreg keletkezik, a másik oldal pedig éppen csak enyhén átfő. A hal így szaftos marad, a közepe pedig ideális esetben enyhén áttetsző lesz.
Egy tányéron elrendezünk négy cikórianegyedet és egy lazacfilét, majd ízlés szerint egy csepp olívaolajat locsolunk a cikóriára, és egy kis citromlevet a lazacra.
Hidegen és melegen is tálalhatjuk. Jó étvágyat!