Sertéssült

csm_Roast_pork_winter-recipe_03_a15e7f6817.jpg
Nehéz
Eredet: Németország

Összetevők(6 adag)

  • 1200 g sertéslapocka
  • bors
  • 1 ek. mustár
  • 3 ek. olaj
  • 1 maréknyi fűszernövény és zöldség az alaplé ízesítéséhez
  • 1 közepes méretű vöröshagyma
  • 1 ek. sűrített paradicsom
  • ½ liter sör (fekete)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 narancs
  • 1 ek. méz
  • 1 tk. őrölt paprika
  • ¼ tk. fahéj
  • 4 db szegfűszeg
  • 4 db borókabogyó
  • 4 db szegfűbors
  • bors
  • ½ liter húsleves (alaplé)

Tápérték(adagonként)

  • Kalória: 603 kcal
  • Zsír: 44 g
  • Nátrium: 366 mg
  • Szénhidrátok: 8 g
  • Fehérje: 40 g
  • Foszfor: 272 mg
  • Kálium: 660 mg
  • Folyadéktartalom: 283 ml

Elkészítés

Apróra vágjuk a fűszereket, a zöldségeket és a hagymát.

A húsból előbb kivágjuk az inakat és levagdossuk a zsíros részeket, majd megsózzuk és megborsozzuk azt, végül pedig bedörzsöljük mustárral.

Az olajat felhevítjük, és megpirítjuk a sertéslapocka mindegyik oldalát.

Kivesszük a sültet a lábasból, és megpirítjuk benne a felaprított fűszereket, zöldségeket és hagymát.

Hozzáöntjük a sűrített paradicsomot és a fekete sört. Hozzáadjuk a fokhagymát, az apróra vágott narancsot, a mézet és a fűszereket, összeverjük, majd beletesszük a sültet.

Ezután az egészet felengedjük az alaplével, és 1,5 órán át főzzük. Miután elkészült, kivesszük a sültet, és mielőtt felvágnánk, egy percig állni hagyjuk, hogy igazán szaftos maradjon. A szószt átszűrjük, majd sűrítjük és ízlés szerint ízesítjük.

A sültet érdemes salátával vagy.

Figyelem: Mivel a lapocka saját levében készül, a mártáshoz pedig felhasználjuk a pecsenyelevet, ez a fogás nagy mennyiségű káliumot tartalmaz. Ezt a mennyiséget csökkentheti, ha magából a mártásból nem fogyaszt. Alternatív megoldásként a lapockát főzheti a zöldségekkel együtt is, legalább egy liter folyadékban. Ebben az esetben ne használja fel a hús levét, helyette könnyű mártást, pl. pirított hagymás tejfölt szolgáljon fel a sülthöz.