Összetevők(6 adag)
- 1200 g sertéslapocka
- só
- bors
- 1 ek. mustár
- 3 ek. olaj
- 1 maréknyi fűszernövény és zöldség az alaplé ízesítéséhez
- 1 közepes méretű vöröshagyma
- 1 ek. sűrített paradicsom
- ½ liter sör (fekete)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 narancs
- 1 ek. méz
- 1 tk. őrölt paprika
- ¼ tk. fahéj
- 4 db szegfűszeg
- 4 db borókabogyó
- 4 db szegfűbors
- só
- bors
- ½ liter húsleves (alaplé)
Tápérték(adagonként)
- Kalória: 603 kcal
- Zsír: 44 g
- Nátrium: 366 mg
- Szénhidrátok: 8 g
- Fehérje: 40 g
- Foszfor: 272 mg
- Kálium: 660 mg
- Folyadéktartalom: 283 ml
Elkészítés
Apróra vágjuk a fűszereket, a zöldségeket és a hagymát.
A húsból előbb kivágjuk az inakat és levagdossuk a zsíros részeket, majd megsózzuk és megborsozzuk azt, végül pedig bedörzsöljük mustárral.
Az olajat felhevítjük, és megpirítjuk a sertéslapocka mindegyik oldalát.
Kivesszük a sültet a lábasból, és megpirítjuk benne a felaprított fűszereket, zöldségeket és hagymát.
Hozzáöntjük a sűrített paradicsomot és a fekete sört. Hozzáadjuk a fokhagymát, az apróra vágott narancsot, a mézet és a fűszereket, összeverjük, majd beletesszük a sültet.
Ezután az egészet felengedjük az alaplével, és 1,5 órán át főzzük. Miután elkészült, kivesszük a sültet, és mielőtt felvágnánk, egy percig állni hagyjuk, hogy igazán szaftos maradjon. A szószt átszűrjük, majd sűrítjük és ízlés szerint ízesítjük.
A sültet érdemes salátával vagy.
Figyelem: Mivel a lapocka saját levében készül, a mártáshoz pedig felhasználjuk a pecsenyelevet, ez a fogás nagy mennyiségű káliumot tartalmaz. Ezt a mennyiséget csökkentheti, ha magából a mártásból nem fogyaszt. Alternatív megoldásként a lapockát főzheti a zöldségekkel együtt is, legalább egy liter folyadékban. Ebben az esetben ne használja fel a hús levét, helyette könnyű mártást, pl. pirított hagymás tejfölt szolgáljon fel a sülthöz.