Összetevők(6 adag)
- 3 dl (300 ml) langyos víz
- 1/2 csomag élesztő (2 dkg [20 g])
- 1 tk. cukor
- 45 dkg (450 g) liszt
- 2 tk. só
- 2-3 ek. olívaolaj
- 1 tojássárgája
- Szezám- és köménymag díszítésként
Tápérték(adagonként)
- Kalória: 331 kcal
- Zsír: 8 g
- Nátrium: 136 mg
- Szénhidrátok: 53 g
- Fehérje: 11 g
- Foszfor: 231 mg
- Kálium: 233 mg
- Folyadéktartalom: 45 ml
Elkészítés
Keverje össze a vizet, az élesztőt és a cukrot, és hagyja állni 10-15 percig, amíg habos nem lesz.
Közben egy nagy tálban keverje össze a lisztet és a sót, és formázzon lyukat a közepén. Öntsön 1,5 evőkanál olívaolajat és az élesztős keveréket a lyukba, és gyúrja lágy tésztává.
Folpackkal takarja le a tálat, és hagyja meleg helyen körülbelül 45-60 percig, amíg duplájára nem nő.
Tegye a tésztát liszttel beszórt felületre, rövid ideig gyúrja, majd vágja félbe. Készítsen két kerek pitát, 15-18 cm átmérőjűt.
Sütőpapírral béleljen ki egy tepsit, és szórja meg egy kis liszttel és durumbúzaliszttel. Tegye rá a pitát, és hagyja ismét pihenni 30 percig.
Ezután olívaolajba mártott ujjbeggyel rajzoljon rácsformát a tetejére. Keverje össze a tojássárgáját és 1,5 evőkanál olívaolajat, és kenje meg a kenyeret. Ízlés szerint díszítse szezám- és köménymaggal.
Előmelegített sütőben (200 °C) süsse a pitát kb. 20 percig.
Nedves ruhával letakarva tartsa melegen a kenyeret. Ha lehet, melegen tálalja.