Betegeinknek Az Ön diétája Recepttár Ramazan Pidesi (Ramadán pide) – a török pita közepes

Ramazan Pidesi (Ramadán pide) – a török pita közepes

csm_Turkish_pita_02_532b00aebe.jpg

Összetevők(6 adag)

  • 3 dl (300 ml) langyos víz
  • 1/2 csomag élesztő (2 dkg [20 g])
  • 1 tk. cukor
  • 45 dkg (450 g) liszt
  • 2 tk. só
  • 2-3 ek. olívaolaj
  • 1 tojássárgája
  • Szezám- és köménymag díszítésként

Tápérték(adagonként)

  • Kalória: 331 kcal
  • Zsír: 8 g
  • Nátrium: 136 mg
  • Szénhidrátok: 53 g
  • Fehérje: 11 g
  • Foszfor: 231 mg
  • Kálium: 233 mg
  • Folyadéktartalom: 45 ml

Elkészítés

Keverje össze a vizet, az élesztőt és a cukrot, és hagyja állni 10-15 percig, amíg habos nem lesz. 

Közben egy nagy tálban keverje össze a lisztet és a sót, és formázzon lyukat a közepén. Öntsön 1,5 evőkanál olívaolajat és az élesztős keveréket a lyukba, és gyúrja lágy tésztává.

Folpackkal takarja le a tálat, és hagyja meleg helyen körülbelül 45-60 percig, amíg duplájára nem nő.

Tegye a tésztát liszttel beszórt felületre, rövid ideig gyúrja, majd vágja félbe. Készítsen két kerek pitát, 15-18 cm átmérőjűt.

Sütőpapírral béleljen ki egy tepsit, és szórja meg egy kis liszttel és durumbúzaliszttel. Tegye rá a pitát, és hagyja ismét pihenni 30 percig.

Ezután olívaolajba mártott ujjbeggyel rajzoljon rácsformát a tetejére. Keverje össze a tojássárgáját és 1,5 evőkanál olívaolajat, és kenje meg a kenyeret. Ízlés szerint díszítse szezám- és köménymaggal.

Előmelegített sütőben (200 °C) süsse a pitát kb. 20 percig.

Nedves ruhával letakarva tartsa melegen a kenyeret. Ha lehet, melegen tálalja.

Táplálkozási tanácsok

Helyezzen a sütőbe vízzel töltött hőálló tálat, hogy a piták puhábbak és ízletesebbek legyenek.