Betegeinknek Az Ön diétája Recepttár Picarone – perui fánk

Picarone – perui fánk

csm_Picarones_1280_04_8ec38e503a.jpg

Összetevők(6 adag)

  • 15 dkg főtt édesburgonya
  • 1-2 rúd fahéj
  • 3 szegfűszeg
  • 1 tk. ánizsmag
  • 15 dkg szárított tök (konzerv, pürésítve)
  • 1 tk. barnacukor
  • fél csomag szárított élesztő
  • 30 dkg liszt
  • 1 dl víz
  • 1/2 – 1 liter repceolaj
  • Egy tál víz az ujjak benedvesítéséhez

Tápérték(adagonként)

  • Kalória: 362 kcal
  • Zsír: 8 g
  • Nátrium: 57 mg
  • Szénhidrátok: 45 g
  • Fehérje: 6 g
  • Foszfor: 62 mg
  • Kálium: Kálium
  • Folyadéktartalom: 65 ml

Elkészítés

Meghámozzuk és kis kockákra vágjuk az édesburgonyát, a kockákat egy lábas hideg vízbe tesszük a fahéjrudakkal, a szegfűszeggel és az ánizsmaggal, majd az egészet felforraljuk; lefedjük, és kis lángon főzzük további 20 percig, amíg a burgonya megfő.

Leszűrjük a levet, eltávolítjuk a fahéjat és a szegfűszeget, de benne hagyjuk az ánizsmagot a tökkel. A tököt kifacsarjuk. A tököt és a kihűlt édesburgonyát botmixerrel addig pürésítjük, míg a keverék egyenletes állagú nem lesz. Hozzáadjuk és alaposan elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt.

Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, amit közben kézzel belegyúrunk a keverékbe. Csak annyi vizet adunk hozzá, hogy a tészta ne ragadjon a kezünkre. Letakarjuk a tésztát, és meleg, huzatmentes helyen 2 óráig dagadni hagyjuk.

Egy serpenyőben olajat forrósítunk, majd levesszük a lángot közepesre.

A picarone elkészítéséhez nedvesítsük meg ujjainkat vízzel, hogy a tészta ne ragadjon rájuk. Kiveszünk egy adag tésztát, megformázzuk, és kilyukasztjuk a közepét (a fánkhoz hasonlóan). A karikát a forró olajba tesszük, és mindkét oldalát kb. 2-3 percig sütjük.

Táplálkozási tanácsok

Tipp: A liszt, az édesburgonya és a tök mennyisége ízlés szerint változtatható, gyakran egyenlő arányban használják ezeket a hozzávalókat. Ez a tészta sűrűségét is megváltoztatja. Mivel az édesburgonya és a tök jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, a receptben mindkettő mennyiségét csökkentettük.