Összetevők(6 adag)
- 15 dkg főtt édesburgonya
- 1-2 rúd fahéj
- 3 szegfűszeg
- 1 tk. ánizsmag
- 15 dkg szárított tök (konzerv, pürésítve)
- 1 tk. barnacukor
- fél csomag szárított élesztő
- 30 dkg liszt
- 1 dl víz
- 1/2 – 1 liter repceolaj
- Egy tál víz az ujjak benedvesítéséhez
Tápérték(adagonként)
- Kalória: 362 kcal
- Zsír: 8 g
- Nátrium: 57 mg
- Szénhidrátok: 45 g
- Fehérje: 6 g
- Foszfor: 62 mg
- Kálium: Kálium
- Folyadéktartalom: 65 ml
Elkészítés
Meghámozzuk és kis kockákra vágjuk az édesburgonyát, a kockákat egy lábas hideg vízbe tesszük a fahéjrudakkal, a szegfűszeggel és az ánizsmaggal, majd az egészet felforraljuk; lefedjük, és kis lángon főzzük további 20 percig, amíg a burgonya megfő.
Leszűrjük a levet, eltávolítjuk a fahéjat és a szegfűszeget, de benne hagyjuk az ánizsmagot a tökkel. A tököt kifacsarjuk. A tököt és a kihűlt édesburgonyát botmixerrel addig pürésítjük, míg a keverék egyenletes állagú nem lesz. Hozzáadjuk és alaposan elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt.
Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, amit közben kézzel belegyúrunk a keverékbe. Csak annyi vizet adunk hozzá, hogy a tészta ne ragadjon a kezünkre. Letakarjuk a tésztát, és meleg, huzatmentes helyen 2 óráig dagadni hagyjuk.
Egy serpenyőben olajat forrósítunk, majd levesszük a lángot közepesre.
A picarone elkészítéséhez nedvesítsük meg ujjainkat vízzel, hogy a tészta ne ragadjon rájuk. Kiveszünk egy adag tésztát, megformázzuk, és kilyukasztjuk a közepét (a fánkhoz hasonlóan). A karikát a forró olajba tesszük, és mindkét oldalát kb. 2-3 percig sütjük.