Betegeinknek Az Ön diétája Recepttár Olivás focaccia paradicsomos-rozmaringos vajjal

Olivás focaccia paradicsomos-rozmaringos vajjal

csm_19_olive_focaccia_14_0c41d3d5e4.jpg

Összetevők(8 adag)

Olivás focaccia:

  • 1/2 kocka élesztő
  • 150 ml langyos víz
  • 500 g liszt
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 tojás

A feltéthez:

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál reszelt sajt (pl. parmezán)
  • 1 teáskanál finomra vágott rozmaring

Paradicsomos-rozmaringos vaj:

  • 100 ml víz
  • 25 g szárított paradicsom
  • 1/4 gerezd fokhagyma
  • 1/2 evőkanál őrölt paprika
  • 1/2 evőkanál finomra vágott rozmaring
  • 125 g olvasztott vaj

Tápérték(adagonként)

  • Kalória: 400 kcal
  • Zsír: 20 g
  • Nátrium: 293 mg
  • Szénhidrátok: 46 g
  • Fehérje: 9 g
  • Foszfor: 120 mg
  • Kálium: 158 mg
  • Folyadéktartalom: 47 ml

Elkészítés

Focaccia:
Keverje össze az élesztőt 5 evőkanál langyos vízzel és 2 evőkanál liszttel, majd hagyja állni meleg, huzatmentes helyen fél óráig. Közben vágja fel apróra az olívabogyókat. A 30 perc elteltével az élesztős keveréknek pezsegnie kell. Keverje hozzá a maradék lisztet, 100 ml langyos vizet, 1 tojást és 100 ml olívaolajat, majd gyúrjon a keverékből tésztát. Ha szükséges, adjon hozzá lisztet vagy vizet. Keverje bele az apróra vágott olívabogyót. Terítse el a tésztát egy tepsiben, és szurkálja meg villával. Lepényeket is formázhat a tésztából. Tegyen a tésztára kevés olajat, rozmaringot és reszelt sajtot, és hagyja állni körülbelül 15 percig. Tegye be a tepsit a 200 fokra előmelegített sütőbe (alulról a 2. rácsra), és hagyja bent kb. 30-35 percig, míg a tészta aranybarnára sül.
Vaj:
Forraljon fel vizet. Rövid időre tegye a szárított paradicsomot a lobogó vízbe. Utána nyomja ki a nedvességet belőle, és vágja fel apró darabokra. Hámozza meg és vágja fel apró kockákra a fokhagymát és a hagymát. Adja hozzá a felolvasztott vajhoz az előkészített összetevőket és a fűszereket, majd keverje össze őket villával, és tegye a keveréket a hűtőbe.

Táplálkozási tanácsok

Az aszalt olívabogyónak magas a sótartalma. Ezért csak kis mennyiséget használjon belőle. A recept szerint nem kell további sót adnia a tésztához, mivel az olívabogyók kellően gazdag ízt biztosítanak.