Összetevők(8 adag)
Olivás focaccia:
- 1/2 kocka élesztő
- 150 ml langyos víz
- 500 g liszt
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 tojás
A feltéthez:
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál reszelt sajt (pl. parmezán)
- 1 teáskanál finomra vágott rozmaring
Paradicsomos-rozmaringos vaj:
- 100 ml víz
- 25 g szárított paradicsom
- 1/4 gerezd fokhagyma
- 1/2 evőkanál őrölt paprika
- 1/2 evőkanál finomra vágott rozmaring
- 125 g olvasztott vaj
Tápérték(adagonként)
- Kalória: 400 kcal
- Zsír: 20 g
- Nátrium: 293 mg
- Szénhidrátok: 46 g
- Fehérje: 9 g
- Foszfor: 120 mg
- Kálium: 158 mg
- Folyadéktartalom: 47 ml
Elkészítés
Focaccia:
Keverje össze az élesztőt 5 evőkanál langyos vízzel és 2 evőkanál liszttel, majd hagyja állni meleg, huzatmentes helyen fél óráig. Közben vágja fel apróra az olívabogyókat. A 30 perc elteltével az élesztős keveréknek pezsegnie kell. Keverje hozzá a maradék lisztet, 100 ml langyos vizet, 1 tojást és 100 ml olívaolajat, majd gyúrjon a keverékből tésztát. Ha szükséges, adjon hozzá lisztet vagy vizet. Keverje bele az apróra vágott olívabogyót. Terítse el a tésztát egy tepsiben, és szurkálja meg villával. Lepényeket is formázhat a tésztából. Tegyen a tésztára kevés olajat, rozmaringot és reszelt sajtot, és hagyja állni körülbelül 15 percig. Tegye be a tepsit a 200 fokra előmelegített sütőbe (alulról a 2. rácsra), és hagyja bent kb. 30-35 percig, míg a tészta aranybarnára sül.
Vaj:
Forraljon fel vizet. Rövid időre tegye a szárított paradicsomot a lobogó vízbe. Utána nyomja ki a nedvességet belőle, és vágja fel apró darabokra. Hámozza meg és vágja fel apró kockákra a fokhagymát és a hagymát. Adja hozzá a felolvasztott vajhoz az előkészített összetevőket és a fűszereket, majd keverje össze őket villával, és tegye a keveréket a hűtőbe.