Összetevők(12 adag)
- 150 g keksz (omlós vagy vajas keksz)
- 3 ek cukor
- 1 csipet só
- 5 ek vaj (a kekszhez keverendő)
- 1 tk vaj (a muffinformák kikenéséhez)
- 2 csomag krémsajt (darabonként 200 g)
- 2 tojás
- 2 ek citromlé
- 1 ek citromhéj
- 1 ek vaníliakivonat
- 1 csapott tk őrölt gyömbér
- 150 g világosbarna cukor
- néhány vékony szeletekre, apróra vágott, kandírozott gyömbér
Tápérték(adagonként)
- Kalória: 224 kcal
- Zsír: 11 g
- Nátrium: 49 mg
- Szénhidrátok: 25 g
- Fehérje: 6 g
- Foszfor: 97 mg
- Kálium: 99 mg
- Folyadéktartalom: 39 ml
Elkészítés
A sütőt melegítse elő 180 °C-ra.
Tegyen a muffinsütőbe papírkosárkákat, vagy 1 tk vajjal kenje ki a formákat.
Morzsolja szét a kekszet és keverje össze 3 ek cukorral és sóval egy tálban. Olvassza fel a vajat, és jól keverje össze a kekszmorzsával.
Öntse a keveréket a muffinformákba, és nyomkodja erősen a formák aljához, hogy alapot képezzen a süteményhez. A sütőben kb. 5 percig süsse, majd vegye ki a tepsit és tegye egy rácsra. A sütő hőmérsékletét csökkentse 150 °C-ra.
A krémsajtot kb. 2 percen át verje krémes állagúra egy tálban. Keverés közben a tojásokat egyenként keverje bele. A citromlevet, a citromhéjat, a vaníliakivonatot, az őrölt gyömbért és a barnacukrot adja hozzá, és jól keverje össze őket.
A masszát egyforma adagokban töltse a muffinformákba, és a tortácskákat addig süsse, amíg azok megszilárdulnak (a sütési idő a sütőformák nagysága miatt eltérő lehet).
Hagyja a tepsit a rácson egy éjszakára, de legalább 4 órára lehűlni.
A tortácskákat egy késsel a szélüknél óvatosan vágja ki a formából (vagy fordítsa meg a tepsit). Tegye őket tányérra, és díszítse a kandírozott gyömbérrel.