Betegeinknek Az Ön diétája Recepttár Mediterrán zöldségek

Mediterrán zöldségek

csm_13_mediterranean_vegetables_13_26c17190ef.jpg

Összetevők(4 adag)

  • 2 kis fej vöröshagyma (60 g)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 paradicsom (200 g)
  • 2 kisebb sárga cukkini (200 g)
  • 2 kisebb zöld cukkini (200 g)
  • 50 g zöld, magozott olívabogyó
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 100 ml zöldség alaplé
  • 2 rozmaring ág
  • 4 kakukkfű ág
  • Só, bors
  • 1/2 csokor bazsalikom felvágva.
  • Tegyen félre néhány levelet a díszítéshez.

Tápérték(adagonként)

  • Kalória: 150 kcal
  • Zsír: 12 g
  • Nátrium: 127 mg
  • Szénhidrátok: 6 g
  • Fehérje: 4 g
  • Foszfor: 60 mg
  • Kálium: 390 mg
  • Folyadéktartalom: 199 ml

Elkészítés

Hámozza meg és vágja fel kockákra a hagymát. Hámozza meg és a vágja fel apró kockákra a fokhagymát. Mossa meg és vágja fel kockákra a paradicsomot. Mossa meg a cukkinit, majd vágja fel kb. 3 mm vastagságú szeletekre. Szeletelje fel az olívabogyót. Melegítse fel az olívaolajat egy serpenyőben. Az olívaolajban párolja a hagymát üvegesre.
Adja hozzá a felaprózott fokhagymát és paradicsomot, valamint a rozmaringot és a kakukkfüvet, majd rövid ideig süsse a keveréket. Adja hozzá a zöldség alaplevet. Adja hozzá a felszeletelt cukkinit és olívabogyót, majd párolja a keveréket kb. 5 percig. Vegye ki a rozmaringot és a kakukkfüvet. Vágja fel a bazsalikomot vékony csíkokra, és közvetlenül tálalás előtt keverje el az ételben.
Ha szükséges, sózza és borsozza.
A mediterrán zöldségkeverék friss fehérkenyérrel, hallal, hússal, kuszkusszal, puliszkával vagy tésztával egyaránt ízletes étel.

Táplálkozási tanácsok

A fokhagyma, a paprika, a curry, a kurkuma és számos egyéb fűszernövény íze sokkal inkább érvényesül, ha más összetevőkkel együtt pároljuk őket. A főzési folyamat során esszenciális olajak szabadulnak fel, ezért az optimális aroma érdekében mindig rövid ideig párolja a fokhagymát és a fűszereket, mielőtt hozzáadná a többi összetevőt. Ez alól kivételt jelent a zöldségek párolása. A zöldségeket és a burgonyát a káliumtartalom csökkentése érdekében a következőképpen kell elkészíteni: szeletelje fel és legalább két óráig áztassa be a zöldséget, majd főzze meg (közben cserélje le a vizet, amelyben ázott).