Magyar meggyleves

csm_Sour-cherry-soup_kidney-friendly-recipes_04_4768a9bd2a.jpg

Összetevők(10 adag)

  • kb. 1,5 liter víz
  • 680 g meggybefőtt
  • 150 g cukor
  • 6 db szegfűszeg
  • 1 citrom (szeletelve)
  • 1 rúd fahé
  • 150 ml habtejszín (30%-os zsírtartalmú)
  • 50 g liszt

Tápérték(adagonként)

  • Kalória: 184 kcal
  • Zsír: 5 g
  • Nátrium: 30 mg
  • Szénhidrátok: 32 g
  • Fehérje: 1 g
  • Foszfor: 25 mg
  • Kálium: 81 mg
  • Folyadéktartalom: 218 ml

Elkészítés

Forraljuk össze a vizet és a gyümölcsöket.

Ízlés szerint adjunk hozzá cukrot, szegfűszeget, citromot és egy csipet sót, majd hagyjuk kb. 20 percig főni.

A lisztet és a tejszínt keverjük simára egy tálban. Adjunk hozzá egy merőkanálnyi forró levest, és alaposan keverjük el (így a habarás nem csomósodik majd össze a levesben).

Ezután öntsük a keveréket a lábasba, és főzzük újabb 3-4 percig.

Tálalás előtt szedjük ki belőle a szegfűszeget és a citromszeleteket.

A levest hidegen vagy melegen is fogyaszthatjuk, de nyáron hidegen a legfinomabb. Érdemes tehát fogyasztás előtt lehűteni. 

Tálalhatjuk magában vagy tejszínhabbal, esetleg vaníliafagylalttal is.

Táplálkozási tanácsok

A levest elkészítheti erdei gyümölcsökkel, eperrel vagy ezek keverékével is. Ez a kissé savanykás hideg meggyleves nagyon könnyen elkészül, és a nyári hőségben a legfinomabb. Igazi magyar nyári csemege: ízletes, frissítő fogás, amely hűsít és oltja a szomjat.