Összetevők(10 adag)
- kb. 1,5 liter víz
- 680 g meggybefőtt
- 150 g cukor
- 6 db szegfűszeg
- 1 citrom (szeletelve)
- só
- 1 rúd fahé
- 150 ml habtejszín (30%-os zsírtartalmú)
- 50 g liszt
Tápérték(adagonként)
- Kalória: 184 kcal
- Zsír: 5 g
- Nátrium: 30 mg
- Szénhidrátok: 32 g
- Fehérje: 1 g
- Foszfor: 25 mg
- Kálium: 81 mg
- Folyadéktartalom: 218 ml
Elkészítés
Forraljuk össze a vizet és a gyümölcsöket.
Ízlés szerint adjunk hozzá cukrot, szegfűszeget, citromot és egy csipet sót, majd hagyjuk kb. 20 percig főni.
A lisztet és a tejszínt keverjük simára egy tálban. Adjunk hozzá egy merőkanálnyi forró levest, és alaposan keverjük el (így a habarás nem csomósodik majd össze a levesben).
Ezután öntsük a keveréket a lábasba, és főzzük újabb 3-4 percig.
Tálalás előtt szedjük ki belőle a szegfűszeget és a citromszeleteket.
A levest hidegen vagy melegen is fogyaszthatjuk, de nyáron hidegen a legfinomabb. Érdemes tehát fogyasztás előtt lehűteni.
Tálalhatjuk magában vagy tejszínhabbal, esetleg vaníliafagylalttal is.