Betegeinknek Az Ön diétája Recepttár Könnyű gyümölcstorta

Könnyű gyümölcstorta

csm_22_light-glace_fruit_cake_12_13799439c4.jpg

Összetevők(24 adag)

  • 225 g mazsola
  • 2 evőkanál brandy
  • 110 g pekándió (vagy dió)
  • 110 g cukrozott ananász, nagyobb darabokra vágva
  • 175 g piros, zöld és sárga cseresznye, nagyobb darabokra vágva
  • 110 g kandírozott héj
  • 50 g angyalgyökér apró vágva
  • 50 g kandírozott gyömbér apróra vágva
  • 1 közepes méretű narancs lereszelt héja és
  • 1 közepes méretű citrom lereszelt héja
  • 225 g margarin
  • 225 g porcukor
  • 4 közepes tojás (290 g)
  • 280 g liszt átszitálva

Tápérték(adagonként)

  • Kalória: 232 kcal
  • Zsír: 10 g
  • Nátrium: 30 mg
  • Szénhidrátok: 31 g
  • Fehérje: 3 g
  • Foszfor: 48 mg
  • Kálium: 143 mg
  • Folyadéktartalom: 18 ml

Elkészítés

Kenjen ki zsiradékkal egy 20 cm átmérőjű kerek vagy egy 18 cm oldalhosszúságú négyzetes tortaformát, majd bélelje ki két réteg sütőpapírral. Előző este áztassa be a mazsolát brandy-be egy nagy tálban. A tálat fedje le. Másnap melegítse elő a sütőt 170 fokra. Adja hozzá a mazsolához a diót, a gyümölcsöt és a reszelt gyümölcshéjat. Egy másik tálban keverje össze alaposan a margarint és a cukrot. Egy külön tálban verje fel a tojásokat, majd fokozatosan adja hozzá a cukros keverékhez, folyamatos kevergetés mellett. Majd fokozatosan adja hozzá a keverékhez a lisztet, a gyümölcsöt, a diót stb. Öntse a masszát a tortaformába, a tetejét simítsa el egyenletesen, majd helyezze a sütőformát a sütőbe úgy, hogy a felső része kb. a sütő közepén legyen.
Süsse a tortát egy óráig 170 fokon. Ezután fedje le a tortát két réteg sütőpapírral, majd süsse további két órán keresztül 150 fokon. Akkor van kész a torta, ha a szélei elválnak a sütőformától, a közepe pedig rugalmas.

Táplálkozási tanácsok

Adjon 1 teáskanál fűszerkeveréket a tésztához, és/vagy szórja meg vele a lehűlt tortát. Várja meg, míg a torta teljesen kihűl a formában, majd vegye le a sütőpapírt, és dupla rétegű sütőpapírba csomagolva tegye a tortát egy légmentesen lezárt edénybe. Ez a torta fele annyi káliumot tartalmaz, mint a hagyományos gyümölcstorták.