Összetevők(4 adag)
Kacsamell:
- 500 g kacsamell
- 1 evőkanál repceolaj
- Bors
Zsemlegombócok:
- 250 g zsemle felkockázva
- 100 g meghámozott és lereszelt alma
- 25 g finomra vágott vöröshagyma
- 1 teáskanál vaj
- 125 ml víz
- 125 ml tejszín (30%-os zsírtartalmú)
- ½ evőkanál étkezési keményítő
- 2 tojás
- 5 g cukor
- ½ teáskanál borkősav
- 50 ml tej
- Szerecsendió, bors
Tápérték(adagonként)
- Kalória: 607 kcal
- Zsír: 37 g
- Nátrium: 443 mg
- Szénhidrátok: 35 g
- Fehérje: 34 g
- Foszfor: 488 mg
- Kálium: 590 mg
- Folyadéktartalom: 216 ml
Elkészítés
Helyezze a kacsamell darabokat húsos oldalukkal lefelé, és irdalja be a zsírréteget, hogy ne zsugorodjon össze sütés közben. Melegítse elő a sütőt 180 fokra (légkeverés). Kevés olajon pirítsa meg előbb a mell bőrös oldalát, majd a húsos oldalát. Fűszerezze borssal, és kis ideig pirítsa tovább. Ezután tegye a melldarabokat a sütőbe kb. 3-4 percre. Majd zárja el a sütőt, és nyitott sütőajtó mellett hagyja pihenni a húst, hogy a szeletelésnél kevesebb levet veszítsen. Sokkal finomabb a hús, ha szaftos marad!
Keverje össze a zsemlekockákat a reszelt almával. Serpenyőben olvassza fel a vajat, és pirítsa meg benne a hagymát. Keverje el a keményítőt 125 ml hideg vízben, majd adja hozzá a tejszínt és a hagymát. Az így nyert langyos folyadékot öntse a zsemlekockákra. Melegítse elő a sütőt 180 fokra (légkeverés). Válassza külön a tojások fehérjét és sárgáját. A tojássárgájához adja hozzá a cukrot, a borkősavat és 50 ml tejet, majd az egészet adja hozzá a zsemlekockákhoz. Verje fel a tojásfehérjét, és fokozatosan adja hozzá a masszához. Formázzon gombócokat a masszából, és azokat 180 fokon süsse 20-25 percig.