Húsos burek

burek.jpg
Közepes
Eredet: Horvátország

Összetevők(12 adag)

  • 2 vöröshagyma
  • 2 ek. olaj (pl. repceolaj)
  • 500 g darált hús (fele marha, fele sertés)
  • 2 tk. zöldség alaplé (kocka)
  • Bors
  • Őrölt paprika
  • 1 tojás
  • 200 ml tejföl
  • fél csomag sütőpor
  • 200 ml víz
  • 1 csomag Yufka tészta (kb. 450 g)

Tápérték(adagonként)

  • Kalória: 356 kcal
  • Zsír: 29 g
  • Nátrium: 402 mg
  • Szénhidrátok: 12 g
  • Fehérje: 13 g
  • Foszfor: 172 mg
  • Kálium: 193 mg
  • Folyadéktartalom: 66 ml

Elkészítés

Aprítsa össze a hagymát, és kevés olajon pirítsa meg. Ha a hagyma üveges, adjuk hozzá a húst, és magas hőfokon pároljuk tovább. Adjuk hozzá a zöldség alaplevet, a borsot és egy kis paprika port ízesítésként.
Keverjük össze a tojást a tejföllel és a vízzel. Adjunk hozzá egy keveset a zöldség alapléből és a sütőporból, és alaposan keverjük össze.
Zsírozzunk ki egy kerek vagy négyzet alakú tepsit (kb. 25x35cm). Helyezzünk 3 tésztalapot a tepsi aljára, tegyünk rá egy keveset a húsból, és öntsünk 3-4 evőkanálnyi szószt a húsra. Helyezzünk még egy tésztalapot a tetejére, majd ismét húst és szószt, egészen addig, amíg a hús és tésztalapok elfogynak. Befejezésként helyezzünk 2 tésztalapot a rakás tetejére, és öntsünk rá a maradék szószt.

Helyezzük a tepsit a sütőbe (190°C-ra előmelegítve), és hagyjuk a bureket 30-35 percen át sülni.
Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, és vágjuk a kívánt formára, például tortaszeletekre vagy kisebb kockákra.

Dobar tek!

Táplálkozási tanácsok

A bureket hagyományosan melegen és hidegen is fogyasztják, kóstolóként és főételként is, általában egy pohár joghurt kíséretében - de tészta vagy rizs is kiváló köret lehet. Változtatásképpen hozzáadhatunk egy kevés sajtot vagy zöldséget az felszolgált ad