Összetevők(5 adag)
Fahéjas parfé:
- 4 tojás
- 1,5 teáskanál őrölt fahéj
- 150 g cukor
- 4 cl rum
- 500 ml habtejszín (30%-os zsírtartalmú)
Pirított szilva:
- 300 g kökényszilva (friss vagy konzerv)
- 30 g cukor
- 1/2 csomag vaníliáscukor
- 150 g vaj
- 60 ml víz
- 50 ml almalé (vagy víz)
- 1 csipetnyi fahéj
- Mézeskalács fűszerkeverék
- 20 ml citromlé
- Zsemlemorzsa (a sűrítéshez)
Tápérték(adagonként)
- Kalória: 408 kcal
- Zsír: 31 g
- Nátrium: 64 mg
- Szénhidrátok: 26 g
- Fehérje: 5 g
- Foszfor: 100 mg
- Kálium: 174 mg
- Folyadéktartalom: 92 ml
Elkészítés
Parfé:
Verje fel krémesre a tojásokat a fahéjjal és a cukorral meleg víz fölött. Adja hozzá a rumot, és kevergesse, míg le nem hűl. Verje fel félkeményre a habtejszínt. Adagolja a parfét desszertes tálkákba vagy poharakba, és azokat tegye hűtőbe. Ha előzőleg kibéleli a tálkákat fóliával, könnyebb lesz kivenni a parfét a tálkákból.
Pirított szilva:
Mossa meg a szilvákat hideg víz alatt, majd csepegtesse le és vágja félbe őket. Távolítsa el a magjukat. Folyamatosan kevergetve olvassza fel a cukrot, a vaníliáscukrot és a vajat egy serpenyőben, míg a cukor elkezd karamellizálódni. Adja hozzá a szilvát és pirítsa a keveréket 5 percig, majd adja hozzá az almalevet, és forralja fel. Sűrítse be a keveréket szemlemorzsával, és hagyja lehűlni. Ízesítse citromlével és a fűszerkeverékkel.