Összetevők(12 adag)
Tészta:
- 25 dkg kukoricaliszt
- 25 dkg búzaliszt
- 10 dkg margarin
- 20 ml olívaolaj
- 1 teáskanál só
- 1/2 ek. cukor
- 1 tojás
- 20 ml tej
- 1,5 dl víz
Töltelék:
- 1 ek. olívaolaj
- 25 dkg darált marhahús
- 1 fej fehér hagyma (kb. 60 g)
- 1/2 piros paprika (kb. 80 g)
- 1 sárga chilipaprika (kb. 15 g)
- 1/2 teáskanál só
- Csipetnyi őrölt kömény
- Csipetnyi őrölt paprika
- Csipetnyi őrölt chili
- 5 kisebb paradicsom (kb. 40 g/db.)
- 1/2 csokor petrezselyem (kb. 20 g)
- 2 tojás
- 1 ek. kapribogyó (kb. 20 g)
Továbbá:
- 1 tojás (a fehérje és sárgája különválasztva)
- 1 lime (a levét majd az ételre facsarjuk)
Tápérték(adagonként)
- Kalória: 298 kcal
- Zsír: 14 g
- Nátrium: 342 mg
- Szénhidrátok: 32 g
- Fehérje: 11 g
- Foszfor: 164 mg
- Kálium: 224 mg
- Folyadéktartalom: 65 ml
Elkészítés
Tészta:
A kétféle lisztet egy nagy tálba öntjük, majd mélyedést alakítunk ki a lisztkeverék közepén. Hozzáadjuk a margarint, az olívaolajat, a sót, a cukrot, a tojást és a tejet. Óvatosan, belülről kifelé haladva összedolgozzuk az összetevőket. Hozzáadunk annyi langyos vizet, hogy a tészta megfelelő állagú legyen. A könnyebb feldolgozhatóság kedvéért a tésztát legalább egy órára a hűtőbe tesszük (fóliába csomagolva).
Töltelék:
Egy serpenyőbe olívaolajat öntünk, majd megpirítjuk benne a hagymát, a paprikát és a chilit a darált hússal.Ízlés szerint fűszerezzük a keveréket sóval, köménnyel, őrölt paprikával és őrölt chilivel. Hozzáadjukaz apróra vágott paradicsomot és petrezselymet, és kis ideig pároljuk a keveréket. Félretesszük az ételt, és hagyjuk, hogy lehűljön egy kicsit. Közben megfőzzük, majd kis darabokra vágjuk a két tojást, hozzáadjuk a keverékhez a kapribogyóval együtt, és alaposan elkeverjük.
A tésztát 10-12 egyforma részre osztjuk, és azokból kör alakú darabokat formázunk a nyújtódeszkán (az eredeti empanada nagyobb, a nagyétkűek kettőt is ehetnek). 1-2 teáskanálnyi tölteléket kenünk a kör alakú tészták egyik felére, majd ráhajtjuk a tészta másik felét. Az összeérő széleket felvert tojásfehérjével ragasztjuk össze, és villával összenyomjuk (így biztosítható leginkább, hogy a töltelék ne folyjon ki). Eredetileg a széleket gondosan felhajtották, de ez igényel némi rutint.
Az empanadákat sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, és megkenjük őket a maradék tojássárgájával, hogy szép, aranybarna színűk legyen. Előmelegítetett sütőben, 200 °C fokon addig sütjük a batyukat, míg aranybarna színűk nem lesz (sütőtől függően kb. 20-25 perc). A meleg batyukat előételként szolgáljuk fel, lime-mal (amelynek levét a batyukra lehet facsarni). Az empanada chimichurri szósszal a legjobb. A recept alapján kb. 10-12 batyu készíthető.