Betegeinknek Az Ön diétája Recepttár Empanada – ízletes töltött tésztabatyu Argentínából

Empanada – ízletes töltött tésztabatyu Argentínából

csm_Empanada_1280_04_6b4cfb42d0.jpg

Összetevők(12 adag)

Tészta:

  • 25 dkg kukoricaliszt
  • 25 dkg búzaliszt
  • 10 dkg margarin
  • 20 ml olívaolaj
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 ek. cukor
  • 1 tojás
  • 20 ml tej
  • 1,5 dl víz

Töltelék:

  • 1 ek. olívaolaj
  • 25 dkg darált marhahús
  • 1 fej fehér hagyma (kb. 60 g)
  • 1/2 piros paprika (kb. 80 g)
  • 1 sárga chilipaprika (kb. 15 g)
  • 1/2 teáskanál só
  • Csipetnyi őrölt kömény
  • Csipetnyi őrölt paprika
  • Csipetnyi őrölt chili
  • 5 kisebb paradicsom (kb. 40 g/db.)
  • 1/2 csokor petrezselyem (kb. 20 g)
  • 2 tojás
  • 1 ek. kapribogyó (kb. 20 g)

Továbbá:

  • 1 tojás (a fehérje és sárgája különválasztva)
  • 1 lime (a levét majd az ételre facsarjuk)

Tápérték(adagonként)

  • Kalória: 298 kcal
  • Zsír: 14 g
  • Nátrium: 342 mg
  • Szénhidrátok: 32 g
  • Fehérje: 11 g
  • Foszfor: 164 mg
  • Kálium: 224 mg
  • Folyadéktartalom: 65 ml

Elkészítés

Tészta:

A kétféle lisztet egy nagy tálba öntjük, majd mélyedést alakítunk ki a lisztkeverék közepén. Hozzáadjuk a margarint, az olívaolajat, a sót, a cukrot, a tojást és a tejet. Óvatosan, belülről kifelé haladva összedolgozzuk  az összetevőket. Hozzáadunk annyi langyos vizet, hogy a tészta megfelelő állagú legyen. A könnyebb feldolgozhatóság kedvéért a tésztát legalább egy órára a hűtőbe tesszük (fóliába csomagolva).

Töltelék:

Egy serpenyőbe olívaolajat öntünk, majd megpirítjuk benne a hagymát, a paprikát és a chilit a darált hússal.Ízlés szerint fűszerezzük a keveréket sóval, köménnyel, őrölt paprikával és őrölt chilivel. Hozzáadjukaz apróra vágott paradicsomot és petrezselymet, és kis ideig pároljuk a keveréket. Félretesszük az ételt, és hagyjuk, hogy lehűljön egy kicsit. Közben megfőzzük, majd kis darabokra vágjuk a két tojást, hozzáadjuk a keverékhez a kapribogyóval együtt, és alaposan elkeverjük.

A tésztát 10-12 egyforma részre osztjuk, és azokból kör alakú darabokat formázunk a nyújtódeszkán (az eredeti  empanada nagyobb, a nagyétkűek kettőt is ehetnek). 1-2 teáskanálnyi tölteléket kenünk a kör alakú tészták egyik felére, majd ráhajtjuk a tészta másik felét. Az összeérő széleket felvert tojásfehérjével ragasztjuk össze, és villával összenyomjuk (így biztosítható leginkább, hogy a töltelék ne folyjon ki). Eredetileg a széleket gondosan felhajtották, de ez igényel némi rutint.

Az empanadákat sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, és megkenjük őket a maradék tojássárgájával, hogy szép, aranybarna színűk legyen. Előmelegítetett sütőben, 200 °C fokon addig sütjük a batyukat, míg aranybarna színűk nem lesz (sütőtől függően kb. 20-25 perc). A meleg batyukat előételként szolgáljuk fel, lime-mal (amelynek levét a batyukra lehet facsarni). Az empanada chimichurri szósszal a legjobb. A recept alapján kb. 10-12 batyu készíthető.

Táplálkozási tanácsok

TIPP: A töltelék természetesen ízlés szerint variálható. Próbálja ki a sonkát sajttal és crème fraîche-sel, a spenótot kecskesajttal és chilivel, a csirkét mogyoróhagymával, a tonhalat vöröshagymával és paprikával, vagy készítsen vegetáriánus, zöldséges változatot!