Összetevők(6 adag)
A tésztához:
- 250 g liszt
- 1/2 tk. szárított élesztő
- 1 tk. só
- 175 ml meleg víz
- 1 tk. növényi olaj
A töltelékhez:
- 2 tk. olívaolaj
- 120 g vöröshagyma
- 1 ek. mák
- 1 ek. szezámmag
- durva szemű só
- frissen őrölt bors
Tápérték(adagonként)
- Kalória: 187 kcal
- Zsír: 4 g
- Nátrium: 359 mg
- Szénhidrátok: 31 g
- Fehérje: 6 g
- Foszfor: 82 mg
- Kálium: 122 mg
- Folyadéktartalom: 49 ml
Elkészítés
Keverjük össze a lisztet a szárított élesztővel, majd adjuk hozzá a sót, és keverjük össze egy tálban. Dagasztókarral alacsony fokozaton dolgozzuk össze, közben fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet.
Ezután növeljük a sebességet, és így dagasszuk tovább kb. 7 percig, amíg lágy, rugalmas tésztát nem kapunk, amely elválik a tál falától (szükség esetén adjunk hozzá több lisztet vagy vizet).
A tésztát öntsük bele egy vékonyan kiolajozott tálba, amíg minden oldala olajos nem lesz. Takarjuk le, és 1,5-2 órán át meleg, huzatmentes helyen kelesszük kb. a duplájára.
Helyezzük a tésztát belisztezett felületre, majd óvatosan vágjuk hat egyenlő méretű darabra. Óvatosan formázzunk belőlük kerek bucikat úgy, hogy a lehető legtöbb levegőbuborék maradjon a tésztában. Ügyeljünk arra, hogy a felszínük sima legyen.
Helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, szórjunk rájuk lisztet, fedjük le őket, majd meleg helyen további két óra alatt kelesszük őket közel a duplájukra.
Amíg várakozunk, hevítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben közepes hőmérsékleten, majd tegyük bele a vöröshagymát és óvatosan pároljuk addig, amíg üveges nem lesz, és enyhén meg nem pirul. Ezután tegyük félre.
Röviddel a kelesztés vége előtt melegítsük elő a sütőt 230 °C-ra.
A megkelt tésztát formázzuk meg, és a bagelek közepébe készítsünk mélyedést.
Töltsük meg a mélyedéseket sült hagymával, és szórjuk meg a bialykat mákkal és szezámmaggal. Ezután szórjunk rájuk durva szemű sót és frissen őrölt borsot, majd 8-10 perc alatt süssük őketaranybarnára.
Vegyük ki őket a sütőből, és hűtőrácson hagyjuk kihűlni.
A megmaradt bialykat könnyen lefagyaszthatjuk és újramelegíthetjük; egyébként csak egy napig maradnak frissek.